Sorsa Kaivopuistossa, tunnistatko?

erityissorsa_IMG_4182

Aivan rauhassa kuvailin Kaivopuistossa tavallisia sorsia, niin siihen jumalauta pykää paikalle aivan erikoisen näköistä porukkaa. Peseytyy siinä vaan niin kuin ei mitään. Ja joku jos tunnistaa lajin, niin pitäkää omana tietonanne, ei kuulu minulle!

11 Responses to Sorsa Kaivopuistossa, tunnistatko?

  1. Nonono ja nytnytnyt. Ei hermostuta, jos ei tunnisteta. Yritetään tässä auttaa. Mielestäni joku tuossa kyljen siipipeilissä viittaa haapanaan, samoin otsan vaalea alue, mutta värit ovat aika räikeät. Pitäisi saada vähän lisätietoa: oliko lintu muiden sorsien joukossa, vaiko eristyvää sorttia? Ääntelikö, jos niin miten? Minkälaista käytös oli muuten? Ihan vinkkinä kuvaajalle (ja muillekin!!): kun kohtaatte oudon linnun, laittakaa muistiin mahdollisimman paljon sen käyttäytymisestä ja muusta. PS: Syksyllä varsinkin sorsalintujen ja kahlaajien tunnistaminen on vaikeaa. Sukupuolet muistuttavat toisiaan ja sulkasato on tehnyt tehtävänsä. Keväällä tilanne on taas toinen:)

  2. Ei äännellyt.

  3. Arvasin. Sorsat ovat vaiteliaita syksyisin. Entä oliko tämä yksilö ainut lajiaan ja miten se suhtautui esim. heinäsorsiin, joita paikalla varmaankin oli runsaasti?

  4. Pitäisikö tässä nyt olla joku savantti? En minä helvetissä voi muistaa mikä päivä oli viime vuoden torstai tai montako heinäsorsaa oli Kaivopuistossa 7. päivä lokakuuta tänä vuonna. Varmaan suhtautui halveksivasti muihin lintuihin, niin minä ainakin tein!

  5. Haapanaan (Anas penelope) kyllä nyt kallistuisin, Jotain pientä tuunausta tuossa kuvassa kyllä on, vai tekeekö aurinko nyt sitten väreille “tepposet”. Yhtä kaikki, lukitsen haapanan!

  6. Haapana kuulostaa kasvilta.

  7. Heh, ei se kasvi ole. Haapanan hauskasti viuhuvan “vuiihhh” -äänen voit kuulla melkeinpä millä tahansa lintujärvellä keväisin. Koiraalla on valkoinen otsapeili, mikä helpottaa tunnistusta juhlapuvussa. Syksyisin sorsat ovat kyllä “kinkkisiä” tunnistettavia: sukupuolet ihan samannäköisiä, lymyilevät ruovikossa eivätkä hevin päästä itseään tarkkailtaviksi. Mutta sinnikkääs ornitologi palkitaan, ja havaintovihkoon tulee täsmällinen ja luotettava määritys: Haapana se oli!

  8. Hyvä on, olkoot haapana. Aivan sama!

  9. Siis kirjaus havaintovihkoon: “Anas Penelope, paikallinen, 1/0 (=koiras) sää: (lienee tarpeeton paikallisia lintuja dokumentoitaessa, mutta “tarkka ornis on aika tarkka ornis” – no can do!!.) Kannattaa muuten käyttää latinankielisiä nimiä. Se ei ole “brassailua” vaan ihan hyväksi havaittu tieteellinen tapa. Loppukevennyksenä mainittakoon että noista latinankielisistä nimistä muodostuu helposti aikamoisia lemppareita lajeille. Keltasirkku on staijauskalliolla nopeasti kommunikoituna Eki (Emberiza Citrinella), Merikotka on Hali (Haliaetus Albicilla) jnejne. On lintuharrastuksessa sijansa huumorillekin!!

  10. Moi, saako sut kiinni jostakin esim. sähköpostitse. Olisi keskustelunavaus / ehdotus tulossa maililla 🙂

Leave a Reply